Kącik edukacyjny
Jak odróżnić prawdziwy miód od fałszywego?
Oryginalny miód powinien pachnieć ulem, pyłkami, woskiem i pasieką. Na jego powierzchni powinniśmy bez problemu dostrzec “kożuszek” z pyłków, żywic i drobinek wosku. Fałszywy miód nigdy nie będzie opowiadał swojej historii, nie wyczujemy w nim intensywnego zapachu kwiatów z których powstał. Oryginalny miód ulega krystalizacji, widoczne jaśniejsze przebarwienia bardziej lub mniej intensywne tzw,"szumy" to mieszanina powietrza i wosku. Jest to dowodem na to że miód jest oryginalny prosto z ula i nie był poddawany żadnej obróbce przemysłowej w tym cieplnej (pasteryzacji).W zależności od odmiany proces krystalizacji miodu może trwać od kilku dni do kilku miesięcy. Wpływ na szybkość krystalizacji miodu ma temperatura w jakiej miód jest przechowywany. Najszybciej krystalizuje miód rzepakowy natomiast najdłużej krystalizuje miód akacjowy, potrafi być płynny kilka miesięcy.
Zapylanie plantacji.
By uzyskać dobre zapylenie na kwitnącej plantacji trzeba wprowadzić tam pszczoły, średnio 5 uli na hektar. Kwiaty wtedy są częściej odwiedzane przez pszczoły, co z kolei przekłada się na jakość, kształt i wypełnienie owoców i co najważniejsze zwiększoną wielokrotnie wydajność plantacji. Jej właściciel może zatem liczyć na lepsze plony. Potrzebujesz takiej usługi to dzwoń bo nasze podopieczne może już tam są ale my dopilnujemy żeby od teraz pracowały tylko dla ciebie.
Jak przechowywać miód
Miód najlepiej przechowywać w szklanych słoikach, nie przepuszczają one powietrza i wilgoci co pomaga utrzymać świeżość i jakość miodu. Unikaj pojemników wykonanych z plastiku, ponieważ mogą one reagować z miodem i wprowadzać niepożądane substancje chemiczne. Czy wobec tego można jeść miód łyżeczką? Jedząc miód łyżeczką czas kontaktu z miodem jest zbyt krótki, żeby mogło się z nim coś stać ale nie powinno się zostawiać łyżeczki w miodzie na dłużej.
Miód powinien być przechowywany z dala od bezpośredniego światła słonecznego gdyż światło UV może wpływać na składniki odżywcze miodu i wprowadzać proces utleniania. Dlatego też zaleca się przechowywanie miodu w miejscu ciemnym, lepiej schować miód do szafki niż zostawiać na kuchennym blacie słonecznej kuchni. Zalecana temperatura do przechowywania miodu to poniżej 18 stopni. Szafka nad okapem jest złym miejscem. Jeżeli w kuchni mamy 20 stopni, to jeszcze będzie to akceptowalna temperatura do krótkiego przechowywania. Nie jest też prawdą, że nie powinno się przechowywać miodu w niskich temperaturach. Miód traci właściwości i swoją aktywność biologiczną z upływem czasu. Im niższa temperatura tym proces ten przebiega wolniej, przyspieszenie krystalizacji w niskiej temperaturze jest prawdą ale nie ma wpływu na właściwości miodu. To jedynie zmiana fizyczna, a nie chemiczna, tak jak zmiana wody w lód i odwrotnie. Miód jest higroskopijny to znaczy że absorbuje wilgoć z otoczenia, aby temu zapobiec, trzymaj słoik z miodem szczelnie zamknięty. Wilgoć sprzyja fermentacji miodu, co wpływa na jego trwałość. Jak długo można przechowywać miód?. Jako produkt spożywczy jest dobry przez długi czas pod warunkiem prawidłowego przechowywania ale najlepiej zjeść miód przed kolejnym sezonem.
Własna pasieka
Własna pasieka w ogrodzie lub na działce ??? To jest możliwe, ale …... Pszczelarstwo zalicza się do hodowli zwierząt i wiążą się z tym bardzo duże wyzwania i odpowiedzialność. Jeśli Twoim marzeniem jest posiadanie jednej a może kilku rodzin pszczelich w ogrodzie, na działce lub innym miejscu dogodnym dla pszczół a nie do końca wiesz jak sobie z tym poradzić, poproś o pomoc pszczelarza. Pszczelarz podzieli się z Tobą wiedzą i umiejętnościami, pomoże przy wyborze lokalizacji pasieki, przy zakupie uli oraz rodzin pszczelich lub odkładów. Pomorze przy osiedlaniu rodzin pszczelich, przy przeglądzie wiosennym i jesiennym. Udzieli konsultacji nawet przez telefon. Okresowo dokona wizyty w pasiece w ramach nadzoru nad hodowlą pszczół. Doradzi przy zakupie i pomoże przy wymianie matek pszczelich. Udzieli wsparcia podczas miodobrania oraz zakarmiania rodzin pszczelich na zimę. Udzieli wsparcia przy wielu innych czynnościach które wiążą się z prowadzeniem przydomowej pasieki. Jeżeli nie czujesz się na siłach pomimo takiej pomocy, zawsze możesz poszukać pszczelarza który zaoferuje całkowite prowadzenie Twojej pasieki a Ty będziesz mógł cieszyć się posiadaniem i podziwianiem własnych pszczół. Ile kosztuje przydomowa pasieka? Koszty przy założeniu pasieki po stronie właściciela: - Ule i ich wyposażenie ok 600 zł - 1 szt. - Pszczoły ok 300 zł jedna rodzina - drobny sprzęt pszczelarski ok 300 zł - Lekarstwa ok 100 zł rocznie przy 5 rodzinach. Tu pomyślisz że to zbyt duży wydatek i że to się nie opłaca. Może i masz rację ale jeżeli Twoim marzeniem jest posiadanie własnej pasieki, to pomimo że to może się nie opłaca to jednak warto, bo spełnione marzenia nie maję ceny.